Ballongflygning – en underbar upplevelse
Ballongflyg är en fin upplevelse att uppleva men även att ge bort i present. Här kan du läsa om sakerna du undrat över, men aldrig vågat fråga.
Tänk dig känslan att få sväva ljudlöst över städer och naturlandskap, endast avbrutet av brännarens ljud. Du kommer att få uppleva en utsikt som är fantastisk. Redan några meter över marken börjar den fantastiska utsikten över landet ska öppna sig. Du kommer att se saker ur ett annorlunda perspektiv och lägga märke till nya saker som du inte sett eller funderat över tidigare.
Ballongflygning är en hobby men också en sport. Ballongtävlandet i Sverige organiseras av Svenska Ballongfederationen. I Sverige arrangeras varje år svenska mästerskap och några stora tävlingar utöver detta. Internationellt så ordnas EM udda år och VM under jämna år. Men för oss ”vanliga” är det oftast förknippat med en svensexa/möhippa, födelsedagsfirande eller förlovning.
Kan man flyga med ballong året om?
Det går absolut att flyga under hela året, men huvudsäsongen startar oftast i maj och under hela september. Oftast brukar man flyga på tidig morgon eller sen eftermiddag eller kväll. Då är det lättare för ballongpiloten att styra och inte låta naturens krafter ta över pga termik (uppåtgående luftströmmar).
Vid risk för regn, åska och dimma ställer man naturligtvis in flygningarna. De flesta ballongfärdsarrangörer har även en övre gräns när det gäller vindhastighet, 4 meter/per sekund är ett vanligt gränsvärde.
Hur många kan flyga samtidigt?
Det beror förstås på storleken på flygballongen. En ballong som är 6800 kubikmeter kan rymma 10 personer plus piloten, medan en mindre på 3400 kubikmeter endast rymmer 5 personer plus piloten.
Är det kallt att flyga ballong?
På de höjder som man brukar ta med turister på är temperaturskillnaden bara någon grad. Korgen ger ett vindskydd och brännarna ger ett extra värme-tillskott, så det kan faktiskt kännas varmare uppe i luften än vad det är på marken.
Vad ska man ta med sig?
Kamera och kikare brukar vara uppskattat att ta med sig. Tänk på att alltid ha dina verktyg innanför korgen så du inte tappar dem! Det gäller speciellt vid mobiltelefoner som det ska fotas med och som inte normalt har en rem att sätta runt nacke och hals.
Är det säkert att flyga ballong?
Det tryggaste och säkraste är att flyga i en kommersiellt arrangerad flygning. Privata ägare får lov att flyga i större utmanande väderförhållanden än ballonger med tillstånd för kommersiell flygning. Företag som har en licens till kommersiell flygning är alltid fullförsäkrade enligt Transportstyrelsens regler. Oftast börjar allt med en säkerhetsgenomgång innan alla hjälper till att förbereda ballongen inför flygningen. Ett svar på en vanlig fråga är att ballongen är tillverkad av ett icke brännbart material, så du kan vara lugn.
Får man testa att flyga själv?
Nej, men piloterna svarar gärna på frågor om hur de blev passionerade ballongpiloter och hur det fungerar.
Får jag flyga med ballong om jag är sjuk?
Det är alltid passagerarens ansvar att se till att de inte lider av tidigare medicinska tillstånd som kan förvärras av ballongflygningen eller som kan hindra dem från att delta i flygningen på ett säkert sätt. Rådfråga alltid din läkare om råd om du är osäker, piloten har ingen medicinsk kompetens att avgöra detta.
Kan alla flyga ballong?
Nästan alla får lov att flyga ballong, men olika ballongpiloter har olika krav på de som ska ge sig ut på färd. Oftast finns en minimiålder eller längd och det kan av säkerhetsskäl vara olämpligt för rullstolsburna personer. Kolla med din ballongpilot innan du bokar.
Lista över ballongflygningsföretag i Sverige
Grenna Ballong & Luftskepp AB – Gränna
Ballongflyg i Syd – Bjärred
Ballong & Äventyr i Skåne AB – Lund
Ballongflyg i Stockholm AB- Sollentuna
Colt Ballongflyg – Lindome
Ballong & Picknick – Partille (Göteborg)
Ballongflyg i Örebro
Ballongflyg i Väst – Trollhättan
Ballongäventyr I Skåne AB – Lund
Ballong AB, Scandinavian Balloons – Huddinge (Stockholm)
Ballongflyg i Skaraborg – Skövde
Upplands Ballongflyg AB – Knivsta
Lapland Ballooning – Gunnarsbyn