På roadtrip i Tempelriddaren Arns fotspår
Tina Wetterskog bidrog med med sina upplevelser när hon tog bilen i Tempelriddaren Arns fotspår genom medeltidens Skaraborg.
I böckerna om Arn, som är skrivna av Jan Guillou ingår flera böcker: Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren, Riket vid vägens slut och Arvet efter Arn. De två mittersta resulterade i två filmer och en mini-serie i sex delar. Tina Wetterskog beslöt sig för att resa och dela med sig av sina foton och iakttagelser när hon besökte flera av Skaraborgs must-visit-platser.
I denna artikeln hittar du information om:
Gudhems klosterruin – en riktig turistmagnet
Utanför Falköping i det lilla samhället Gudhem som har strax över 400 invånare, finns ruinerna av Gudhems klosterruin. Det var en viktig plats under medeltidens Sverige.
Utgrävningarna av klostret påbörjades redan 1928 och blev på 90-talet en turistmagnet efter att Jan Guillou skrev romanerna om tempelriddaren Arn som senare resulterade i två filmer.
Ekornavallen
I Västra Götaland finns det runt 1500 gravfält med domarringar. Ekornavallen mellan Gudhem och Varnhem utanför Falköping är ett av dem som också är platsen för den kända gånggriften Girommen. Detta är en väldigt spännande gravplats från olika historiska epoker som rekommenderas varmt.
Det skiljer så mycket som 4000 år mellan den äldsta och den yngsta graven. Här finner du fornminnen från såväl stenåldern, bronsåldern och järnåldern i form av domarringar, gånggrifter, en hällkista, flertalet resta stora stenblock samt ett röse som fungerat som minnesmärken och gravplatser för både enskilda personer och hela släkter.
Hornborgasjön
Sjön Hornborgasjön är känd för sitt rika fågelliv, men kanske mest känt för alla de tusentals tranor som stannar här tillfälligt under deras årliga flyttar.
Här finns det två informationscenter (Naturum Hornborgasjön och Trandansen), fågeltorn, mysiga gömställen och en cafeteria.
Varnhems klosterkyrka – en av de äldsta stenkyrkorna i Sverige
Utanför Skara hittar du Varnhem, den lilla tätorten som är känd för att ha en av de äldsta stenkyrkorna i Sverige. Man tror att de första kyrkan byggdes så tidigt som på 1040-talet. Den imponerande romansk-gotiska kyrkan som står där nu är från 1150-talet och både den och ruinerna av klostret som tros ha brunnit ner år 1234. Varnhems klosterkyrka blev även den en turistmagnet efter att Jan Guillou publicerade romanerna om tempelriddaren Arn som sedan filmatiserades.
Läs mer om utgrävningarna i Varnhem – Skaraborgs Nyheter
Läs om en man som stod åtalad för att ha förstört fornlämningar i Varnhem i Skaraborgs Nyheters artikel
Äldsta spåren av kristendomen i Sverige – Kata gård
Många utgrävningar har gjorts på platsen och man har funnit flertalet skelett från slutet av 800-talet och framåt. Ovanför kyrkan finns också en storgård från Vikingatiden som var hem åt Kata och Kättil. Här har man hittat en större grav med Katas välbevarade skelett och tygrester vilket tyder på att hon var en mycket högt uppsatt vikingakvinna.
Att vara i Vara
Tina tipsar också om sin gamla hemstad där hon bodde under sex års tid. Tina lyfter fram de stora gula rapsfälten, Kinnekullebanan, Sivans Osthandel, det blå stationshuset, stoltheten över Konserthuset och framförallt det anrika konditoriet Nordpolen, som stenhårt håller på sina traditioner med bordsservering i fina koppar.
Om artikelskribenten och fotografen Tina Wetterskog
Tina driver bloggen World by Tina där hon frikostigt och på ett charmerande sätt delar med sig av sina upplevelser runt om i världen och hemma i Sverige. Vi rekommenderar hennes site starkt. Alla foton i denna artikeln är hennes egna och hennes text har i viss mån redigerats för att anpassas till SemesterSveriges artikel.