fbpx

Via ferrata i Sverige

Via ferrata är inget nytt, men ganska så okänt för de flesta. I den här artikeln reder vi ut begreppet och tipsar om ställen att utöva via ferrata i Sverige.

Vad är via ferrata?

Via ferrata härstammar från det italienska ordet som påminner om järnväg. Det handlar helt enkelt om en klättrings- eller vandringsled som gjorts mer tillgänglig genom dragning av vajrar, stegar och även ibland konstgjorda steg och grepp. Man tar sig längs med leden med hjälp av sin utrustning som oftast består av hjälm och klättersele.

Via ferrata-bro
Foto: Dave Riggs

Varifrån härstammar via ferrata?

Det härstammar från östra Alperna där via ferrator har funnits sedan 1843 då man började vajersäkra passager. Via ferrator har också använts av militär för att ta sig fram i otillgänglig mark i krigsföring. Men på 60-talet kom det en boom ett hundratal ferrator byggdes. På 70-talet skapades de första så kallade sportferratorna som är kortare, brantare och mer ansträngande ferrator där man behöver förkunskaper i bergklättring. Enligt Wikipedia finns idag cirka 1 700 via ferrator i Europa.

Via ferrata-led
Foto: Aleksandr Zykov

Klättra via ferrata i Sverige

Funäsdalsbergets via ferrata ger dig en brant klättringsled med makalös utsikt. Här kan du med en säkrad vajer tryggt ta dig vidare leden upp till bergets absoluta topp. Att hyra utrustning (klättersele, hjälm och säkerhetsgenomgång) går bra på platsen.

Järvsstigen i Ljusdals kommun i Gävleborg erbjuder lite klättring, via ferrata och en del äventyrsstig för hela familjen eller kompisgänget. Downhillcykling erbjuds också på platsen i olika svårighetsgrader. Du hittar även mer info hos Järvsöguidernas via ferrata här.

Skuleberget ger dig chansen att uppleva bergsklättring på Skulebergets 250 meter höga bergvägg tryggt och säkert. Här är Europas största via ferrata-anläggning och det finns fyra svårighetsnivåer. Skuleberget har du nog sett om du kört bil på E4 genom Ångermanland. Vid bergsfoten ligger naturum Höga Kusten som är listat som världsarv hos UNESCO.

Kittelfjäll i Vilhelminas kommun i Västerbottens län erbjuder en brant vandring upp till berget Lebnjiesnjuenie.  Men där finns också en 300 meter klätterstig, dvs en via ferrata led.