fbpx

Så prutar du bäst på loppis

Det finns alltid en chans att få ner priset på ditt loppisfynd – om du gör det snyggt och med stil och finess. Vi visar hur du ska göra – och inte göra.

Pruta diskret och snyggt

När du prutar bör du också tänka på att inte göra det för högt och synligt. Står det flera kunder på tur att handla efter dig finns risken att om säljaren prutar för dig, så kommer de nästföljande kunderna att också vilja pruta. Det har säljaren med i åtanke och kommer således att neka dig. Prutning görs bäst om det sköts snyggt och diskret.

Var rimlig – skippa skambuden

Det finns inget som gör en loppisåterförsäljare så negativt inställd till att förhandla om priset som ett skambud. Gör du det så stänger du snabb dörren till all form av välvilja att gå dig till mötes. Hade du tänkt att handla flera saker, kan du försöka nöja med ”många bäckar små”-principen och tänka att om du prutar 5 kr här och där så blir det mycket i slutändan totalt sett ändå.

Pruta större går bra på lite dyrare saker, inte på de redan billiga varorna med pyttebelopp. Då upplevs du som snål, och vem vill främja ett sånt beteende? Så skippa skambuden.

Prutar bara på varor som du verkligen tänkt att köpa

Att starta en prisdiskussion om en vara som du egentligen inte har ett tänkt intresse för att slutföra ett köp på är ohövligt och rent slöseri med både din och säljarens tid. Detta är tyvärr vanligt förekommande och gör att de ställer sig negativa till att förhandla om priset – för alla kunder. Bidra inte till en negativ köp- och säljkultur. Här har du ett stort ansvar att inte pruta för prutandets skull.

Köp flera saker – pruta på en

Om du handlar många loppisvaror kan du nyttja tekniken att fokusera på en vara, istället för att pruta på hela priset. De vill oftast inte förlora hela affären på grund av en enstaka vara. Här är chanserna stora att få ner priset!

Syna loppisfyndet noga

Ofta är prissättningen redan satt med hänsyn till skicket. Men om du hittar något som säljaren missat finns det ett läge att få ner priset. Fråga om de har en annan vara (vilket du redan säkerställt att de inte har) och du har öppnat möjligheten till att få ner priset!

Jämna belopp

Föreslå att avrunda priset. Har du köpt flera varor och det landar på 210 kr – sträck fram två hundralappar och fråga ”Kan vi säga 200 kr jämnt”? Det är ett snabbt, enkelt och smidigt sätt att pruta.

Handla precis innan stängningsdags

Nyttja tidspressen. Ofta ser försäljaren den sista affären för dagen som en ren bonus, då de mentalt redan har stängt butiken och dagsförtjänsten. Här kan du nyttja läget att de vill avsluta affären för att kunna packa ihop och avrunda dagen snabbt. Men var inte den jobbiga kunden som ska börja ställa frågor om produkten och dra ut på tiden – respektera att alla vill komma hem i tid.

Var inte för het på gröten!

Ställ frågor om loppisvaran, men visa bara ett tveksamt intresse. Det betyder att du måste dölja din entusiasm för fyndet genom att avslöja köpsignaler i stil med ”Åh, vilken fin…”, ”Den här skulle passa perfekt i…” eller ”Hur ska vi få hem den”. Undvik om möjligt att hålla i varan. Alla dessa frågor och beteenden avslöjar att du redan är ”såld” på varan.

Avsluta helt enkelt med meningen ”Kan du göra något på priset?”. Målet med denna tekniken är att du vill att säljaren ska känna att det finns en chans att få affären och vinna en kund som den annars kanske inte skulle fått.

Var inte dumsnål

Men vårt sista tips till dig är att du inte ska vara dumsnål. Det finns inte en tråkigare känsla att lämna en loppis med ånger kvar över att du inte köpte varan som skulle passa perfekt i hemmet, bara för att någon inte prutade en tia eller tjuga. Är du förälskad i varan – köp den! Oavsett pris.