fbpx

Bästa tipsen inför vandringen

Att vandra är enkelt och tillgängligt för alla. Men det betyder inte att man bara ska ge sig ut utan att tänka till innan. Vi listar några lätta tips att följa inför din vandring – så blir den roligare!

Nödvändiga tips inför din vandring

Planera din vandringsrutt

Halva nöjet är att planera vandringen! Kolla in kartor, läs på om vandringsleden så du vet vad det är för underlag, svårighetsgrad och längden på sträckan du ska vandra. En så kort sträcka som 8 kilometer kan ta allt mellan 45 minuter till två timmar beroende på omständigheter och sällskap.

Att planera och hålla koll på om det finns några faciliteter i form av toaletter, parkeringar, platser att stanna och fika på med mera gör att du slipper osäkerheten när du kommer fram. För när du väl är framme vill du bara sätta igång och påbörja vandringen och uppleva omgivningen.

Meddela andra att du ska vandra

Berätta för någon att du ska ut och vandra ifall något oförutsett skulle dyka upp under vandringen. Berätta vart du ska gå och när du beräknar att vara tillbaka. En medhavd mobiltelefon med eventuellt extrabatteri är alltid att rekommendera.

Mat och dryck

Vatten och lite extra energi i form av nötter, choklad och energibars gör det enklare att hålla humöret uppe. För längre vandringar kan man planera att äta mer ordentligt i form av medhavd matsäck eller laga mat på platsen. Enligt Försvarsmaktens överlevnadshandbok behöver en vuxen människa 2,5 liter vatten per dygn och ännu mer om man är fysiskt aktiv som vid vandring. Längs många vandringsleder finns det ofta uppmärkt var det är lämpligt att fylla på vatten.

Se gärna våra lätta recept på enkla matsäckar för vandring som är lämpliga att ta med sig. Målsättningen bör vara att man är pigg, glad och bara lagom hungrig när man kommer fram till slutdestinationen. Hemresan och uppackningen blir annars en trist upplevelse.

Utrustning för att vandra

Undvik bomullsplagg som andas dåligt och gör att svetten stannar kvar och tynger ner dig. Välj hellre om du kan ullkläder. De både andas och värmer dig bättre. Ha alltid med dig extra vandringsstrumpor som du byter ofta för att slippa risken för skavsår. Visst går det bra med vanliga strumpor, men vandringsstrumpor har inga sömmar och ullen ger ett behagligt och dämpande klimat i skorna. Du slipper lättare dåligt lukt och fötterna känns fräscha hela dagen. Har du ändå fått skavsår, då ska du plocka fram skavsårsplåster.

Regnskydd

Är du minsta tveksam på vädret? Då ska regnskyddet med. Tänk på att skydda din ryggsäck också, det är trist om du är torr men din packning är genomblöt. Det finns speciella regnskydd för ryggsäckar att köpa.

Dina snygga och nyinköpta vandringsskor som du tänkt att gå i? Lämna dom hemma! Vissa egenheter märker man inte förrän man testat dem en längre sträcka. Du bör alltid gå in skorna och testa några kilometer och mil i hemtrakterna för att se om de skaver någonstans. Det finns nästan inget som gör att vandringen, men skavsår är en tråkig humörsänkare.

En plastpåse behövs alltid!

Ta alltid med dig en plastpåse för att ta hand om ditt skräp – och andras.